
Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je je baby ‘s nachts moet aankleden. Vooral in de winter zijn veel ouders bezorgd dat hun kinderen het te koud hebben omdat ze niet warm genoeg aangekleed zijn. Een onverstoorde en gezonde nachtrust is erg belangrijk voor de mentale en fysieke ontwikkeling van pasgeboren baby’s.
Uit Duits onderzoek is gebleken dat een babyslaapzak de veiligste optie is om je baby in te laten slapen. Dat komt doordat je kind de deken ‘s nachts kan wegschoppen en dat dekentjes ook over het hoofd van je baby kunnen glijden.
Dat laatste kan het lastig maken voor je baby om te ademen. Daarnaast bestaat er de kans dat je kleintje oververhit raakt. Als de deken ‘s nachts wordt weggeschopt kan je baby het te koud krijgen en ziek worden.
Dit kan allebei voorkomen worden met een babyslaapzak. Daarnaast heeft een slaapzak nog wat andere voordelen, zoals:
Welke voordelen heeft een babyslaapzak in de winter?
Baby’s bewegen en trappelen vaak in hun slaap, zo oefenen ze hun motorische vaardigheden terwijl ze slapen. Maar zo kan het ook gebeuren dat je baby de deken van zich af trapt of het juist te warm krijgt door het vele bewegen.
Daarom is een babyslaapzak de beste keuze. Een slaapzak blijft op z’n plek, ongeacht in welke houding je baby ligt. Slaapzakken kunnen ook niet over het hoofdje van je baby glijden. Daarnaast voelen baby’s zich veilig in een slaapzak, omdat ze aan alle kanten lekker warm ingepakt liggen.
Een babyslaapzak verkleint niet alleen het risico op overbedekking en oververhitting, maar ze kunnen je baby ook helpen om in een veilige rugligging te slapen. Een winterslaapzak geeft je baby genoeg ruimte om de beentjes te bewegen, maar beperkt tegelijkertijd de bewegingsruimte zo dat het lastiger wordt om in een risicovolle buikligging te rollen.Â
Babyslaapzakken zijn er in allerlei maten en materialen, voor de juiste slaaptemperatuur in de zomer en in de winter. Met een babyslaapzak voor de winter bestaat er geen risico op oververhitting, maar je baby krijgt het ‘s nachts ook niet koud.
Babyslaapzakken hebben een handige rits, zodat je ze makkelijk kunt openmaken. Dat is vooral prettig bij het verschonen, je hoeft je baby dan niet uit de slaapzak te halen.
Hier zijn alle voordelen van babyslaapzakken op een rijtje:
- ze houden je kind lekker warm in elke positie
- je baby kan ze niet uitschoppen en ze kunnen ook niet over het hoofdje glijden
- ze verminderen het risico van warmteopbouw en oververhitting
- ze houden je baby veilig doordat ze niet zo snel op hun buik kunnen rollen
- ze zijn lekker veilig en warm, maar bieden toch genoeg bewegingsruimte
Welk materiaal moet je kiezen voor je babyslaapzak?
Het materiaal van je babyslaapzak is belangrijk, zodat je baby er niet te veel in gaat zweten. Als een baby teveel zweet kan hij of zij wakker worden. Als de lichaamstemperatuur te veel daalt door het zweten kan dat de nachtrust van je baby ook verstoren.
Daarom moet je er altijd voor zorgen dat de materialen waarvan de babyslaapzak is gemaakt ademend en vochtabsorberend zijn. Zoals gezegd zweten baby's ook als ze slapen; om te voorkomen dat ze bezweet wakker worden, moet het materiaal het vocht kunnen reguleren en goed kunnen absorberen.
Babyslaapzakken met veel katoen zijn hier het meest geschikt voor. Katoen heeft alle belangrijke eigenschappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je kind lekker door kan slapen. Daarnaast is puur biologisch katoen hypoallergeen en vrij van schadelijke stoffen.
Zorg ook dat de slaapzak een rits heeft in plaats van knopen. Knoopjes op de rug kunnen oncomfortabel zijn voor de baby. Zorg wel dat de rits zo gemaakt is dat deze de gevoelige babyhuid niet krast of irriteert.
Wat is het verschil tussen een babyslaapzak voor de zomer en winter?
Een zomerslaapzak voor baby’s is gemaakt van dunner materiaal en heeft geen mouwen. De meeste winterslaapzakken zijn gevoerd met dons of veertjes, soms hebben ze ook mouwen. De winterslaapzakken van Zizzz zijn mouwloos, zodat je baby het niet te warm krijgt. Als je kind een pyjama met mouwen aan heeft zou dat warm genoeg moeten zijn. Bekijk onze infographic om te zien hoe je je baby ‘s nachts het best kunt aankleden.
Bij Zizz voeren we onze winterslaapzakken voor baby’s met Swisswool. We raden dons en veertjes af voor babyslaapzakken. Dons isoleert goed, daarom hebben we ook dekbedden van ganzen,- en eendendons in onze collectie, maar het kan te warm zijn voor baby’s. Wol heeft unieke vocht,- en temperatuurregulerende eigenschappen, het houdt je baby droogt en zorgt voor een optimale temperatuur. Dit zorgt voor een optimale slaapomgeving voor je baby. Daarnaast kun je een wollen slaapzak ook gebruiken in de herfst en het voorjaar, en zelfs op koelere zomeravonden. Zo heeft je kind er bijna het hele jaar plezier van. Onze zomerslaapzakken zijn gemaakt van een laag zacht geweven biologisch katoen met GOTS-keurmerk.
Als je wil weten of je baby het te warm heeft kun je even voelen aan de nek en tussen de schouderbladen, die zouden altijd droog moeten aanvoelen. Als dit gebied warm en vochtig is heeft je baby het te warm en moet je hem of haar wat luchtiger aankleden.
Van sommige babyslaapzakken met mouwen kun je een zomerslaapzak maken door de mouwen los te halen. Er zijn zelfs babyslaapzakken die je het hele jaar rond kunt gebruiken.
Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van de maat?
Een goede vuistregel is dat het veilig is voor je baby om uit een slaapzak te groeien, maar je mag ze niet op de groei kopen. Koop geen babyslaapzak die te groot is voor je baby, omdat hij of zij erin kan gaan draaien of erin kan glijden.
Om de juiste maat babyslaapzak te kiezen moet je weten hoe lang je baby is. Onze maten zijn gebaseerd op de lengte van je baby in centimeters. Als je baby tussen de 50 en 70 cm groot is, is 70 cm (0-6 maanden) de meest geschikte maat. Onze volgende maat is 90 cm. Deze is geschikt voor baby's van 70 tot 90 cm. De maat 110 cm is geschikt voor baby's met een lengte van 90 tot 110 cm. Door het gebruik van intervallen van 20 cm heeft je baby voldoende ruimte om te groeien, maar het voorkomt dat de babyslaapzak te groot is.
De maat van de halsopening is ook belangrijk. Als deze te groot is kan je baby in de slaapzak glijden. Als de slaapzak te klein is kan het lastig zijn voor je baby om adem te halen. Er moet tenminste een vinger tussen de halslijn en de slaapzak passen. Veel slaapzakken zijn voorzien van drukknopen, zodat de nekmaat perfect kan worden aangepast aan de grootte van je baby.
Hoe lang mag een baby een slaapzak dragen?
Veel artsen raden aan om je baby in een slaapzak te laten slapen tot hij of zij minstens een jaar oud is. Maar ook voor oudere kinderen is een slaapzak een goed idee. We raden aan om kinderen tenminste tot twee jaar in een babyslaapzak te laten slapen. Er zijn zelfs slaapzakken voor kinderen tot zes jaar oud, omdat sommige kinderen liever in een slaapzak slapen dan in een pyjama.
Als je kind na een jaar nog steeds in een dunne slaapzak slaapt kun je voor koude nachten ook een babydeken gebruiken voor extra warmte en veiligheid.
Kan een babyslaapzak mijn baby helpen om door te slapen?
Een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby sneller in slaap valt en makkelijker doorslaapt. Je baby wordt niet wakker omdat hij het te warm of te koud heeft en hij zal zich de hele nacht veilig en beschermd voelen. Een slaapzak doet baby’s denken aan hun tijd aan de baarmoeder.
Het slaapklimaat speelt ook een belangrijke rol. Een temperatuur van 16 tot 18 graden in de slaapkamer wordt gezien als optimaal. Je moet je baby nooit in een winterslaapzak stoppen als de kamer warmer is dan 18 graden.
De luchtvochtigheid mag niet onder de 30% komen. Als de lucht te droog is, kun je een luchtbevochtiger kopen. Te vochtige lucht is ook ongezond, omdat deze huisstofmijt aantrekt.
Nog een tip om je baby makkelijker in te laten slapen is het hebben van een bedtijdritueel. Baby’s hebben in de eerste paar maanden nog geen dag-nacht ritme, daarom worden ze ‘s nachts vaker wakker. Om je baby sneller in te laten slapen moet je zorgen voor een dag,- en nachtroutine. Je baby raakt gewend aan de verschillende stappen en ontwikkelt zo een avondritueel. Zo kan je baby sneller in slaap vallen.
Routines zijn voor iets oudere kinderen net zo belangrijk als voor baby’s. Overdag kunnen kinderen lekker spelen of educatieve filmpjes kijken, ‘s avonds na het eten moeten ze hun tanden gaan poetsen, nog een verhaaltje lezen in bed met hun ouders en dan is het tijd om te gaan slapen. Audioboeken kunnen ook handig zijn om je kind te helpen inslapen.
Â