
Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen? Voor een goede nachtrust is het belangrijk om je slaapkamer schoon te houden. Dat komt omdat mijten en bacteriën die graag in ons beddengoed verblijven allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken die ons ‘s nachts wakker houden.
Je moet niet alleen je beddengoed regelmatig wassen, maar vergeet ook niet om je dekbed te wassen en je matras te laten luchten. Maak hoe vaak moet je nu eigenlijk je bed verschonen? In deze blogpost geven we je antwoord op deze vraag, plus een paar tips over hoe je de kwaliteit van je slaap op lange termijn kunt verbeteren.Â
Waarom moet je je beddengoed verschonen?
Misschien ziet je bed er na een paar weekjes hetzelfde beddengoed nog prima uit en denk je dat het nog wel even meekan. Het probleem is dat mijten en bacteriën niet zichtbaar zijn voor het blote oog en alleen te zien zijn onder een microscoop.
Omdat we elke nacht uren doorbrengen in ons bed moeten we ons matras en beddengoed zo schoon mogelijk houden. ‘s Nachts kunnen we wel 1 tot 2 liter zweet verliezen, in de zomer nog wel meer. Na ongeveer 10 jaar en 30.000 uur slaap heeft ons matras zo’n 1.800 liter zweet geabsorbeerd.
Hoe vaak je je bed moet verschonen hangt ook af van hoeveel je zweet in je slaap, je slaapgewoonten en de temperatuur in je slaapkamer.
Mijten in je beddengoed
Matrassen en dekbedden worden vaak gezien als de perfecte broedplaats voor mijten. Dat komt doordat mijten gek zijn op de warme en vochtige omgeving van ons bed. Er kunnen tot wel 1,5 miljoen mijten in ons bed zitten. Hun uitwerpselen zijn een van de belangrijkste oorzaken van huisstofmijtallergie. Nog een reden dat mijten zo graag in ons bed wonen is omdat ze gek zijn op dode huidcellen en huidschilfers. Deze hopen zich vaak op in ons bed en beddengoed.
Om het aantal mijten in je bed te verminderen moet je je bed elke ochtend als je opstaat even laten luchten. Frisse lucht kan helpen om de mijten die in je matras en beddengoed leven te doden. Ook extreme hitte en kou zijn fataal voor de huisstofmijt. Daarom kun je je dekbedovertrek het beste op 60 graden wassen in de wasmachine. Kussens en speelgoedknuffels kun je ook af en toe 24 uur in de vriezer doen, omdat mijten deze extreme temperatuur niet overleven. Als je een allergie hebt kun je ook anti-allergie beddengoed overwegen.
Bedwantsen
Bedwantsen kunnen zich ongemerkt verveelvoudigen in de slaapkamer, voor lange tijd. Dit merk je vaak pas als je gebeten wordt en onder de rode vlekjes zit. Bedwantsen zijn ‘s nachts actief. Overdag verbergen ze zich vaak achter behang en verwarmingsbuizen. Slechts één vrouwelijke bedwants kan in haar eentje een hele plaag veroorzaken, omdat ze tot 300 nakomelingen kan dragen. Hoewel bedwantsen onze gezondheid niet ernstig kunnen schaden, moeten we toch ons best doen om ze uit onze slaapkamers te houden.
Meestal ontdek je de beet van een bedwants pas na een paar dagen. In het ergste geval kunnen ze een allergische reactie veroorzaken, zoals blaren. Bedwantsen dragen zelf geen ziektes over, maar ze kunnen je wel vaak bijten en flinke jeuk veroorzaken. Net als mijten kunnen bedwantsen gedood worden door intense hitte of kou. Mocht je last hebben van een bedwantsenplaag kun je het beste professionele hulp zoeken. Deze plagen kunnen zich erg snel uitbreiden en zijn alleen te verhelpen door professionals.
Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?
In het algemeen moet je je beddengoed elke twee tot drie weken verschonen. Als je ‘s nachts veel zweet of ziek bent moet je je bed elke week verschonen. Als je het erg warm hebt is het misschien ook tijd om je winterbeddengoed te vervangen door je zomerbeddengoed.
Telkens als je je beddengoed verschoont moet je het natuurlijk ook wassen. De temperatuur waarop je het kunt wassen is afhankelijk van het materiaal. De wasinstructie kun je terugvinden op het wasetiket. Katoenen beddengoed, zoals badstof of zuiver katoen moet op 60 graden worden gewassen. Linnengoed kan in het fijnwasprogramma op 40 graden worden gewassen. De maximale temperatuur waarop zijde mag worden gewassen is 60 graden. Gebruik een fijn,- of zijdewasmiddel voor zijde; gebruik nooit een agressief wasmiddel. Microvezels kunnen net als katoen op 60 graden worden gewassen.
Hoe je slaapgewoonten invloed hebben op je beddengoed
Sommige mensen slapen 's nachts liever naakt. In dit geval komt het beddengoed in direct contact met de huid, waardoor het nog meer zweet absorbeert. Als naaktslaper kun je je afvragen "hoe vaak moet ik mijn lakens verschonen"? In dit geval moet je je beddengoed elke week verschonen om het zo schoon mogelijk te houden.
Ook als je allergisch bent voor huisstofmijt moet je je beddengoed wekelijks vervangen, vooral als je met je huisdier slaapt of als je rookt. Ook als je graag in bed ontbijt kan het verstandig zijn om je bed vaker te verschonen.
Voor je baby moet je het beddengoed minstens elke week verschonen. Sla het bed ‘s ochtends open om het laten luchten, mijten houden namelijk van gespreide bedden. Ze wonen namelijk graag in een vochtige omgeving. Als het beddengoed wordt uitgeschud, worden de mijten naar beneden verplaatst en onder de deken begraven. Dit zijn perfecte omstandigheden voor mijten om zich ongestoord voort te planten in gesloten en donkere kamers.
Je kunt je bed het beste ‘s ochtends als je opstaat openslaan en het open laten liggen. Zo droogt je beddengoed het beste. Als mijten worden blootgesteld aan veel licht en lucht drogen ze uit en gaan ze dood.
Tips om beter te slapen:
- Als je beddengoed koopt moet je zorgen dat de stof ademend is en prettig om onder te slapen. Als stoffen van puur natuurlijke materialen geen optie zijn is beddengoed met een hoog aandeel natuurlijke vezels de beste tweede keus.Â
- Een dekbed met de juiste thermische klasse kan ook helpen om oververhitting en overmatig zweten 's nachts te voorkomen.
- Laat je slaapkamer elke dag luchten
- Lucht je slaapkamer nog even voordat je gaat slapen, of slaap met je raam open.
- Je moet ervoor zorgen dat je matras geen vocht vasthoudt. Matrassen met veren zijn bijzonder geschikt.
Natuurlijke stoffen voor een betere nachtrust bij Zizzz
Natuurlijke stoffen zoals zuiver katoen, satijn of perkal zijn bijzonder goed voor dekbedovertrekken, lakens en kussenslopen, omdat ze vocht kunnen absorberen en de lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Wij bieden niet alleen dekbedovertrekken van perkal, zijde en katoen aan, maar ook lakens en slopen.Â