Kinderen worden zo snel groot! Dit geldt nog meer voor baby’s, vooral in de maanden na de geboorte groeien ze als kool. Maar baby’s worden niet alleen groter tijdens deze groeisprongetjes, hun hersenen ontwikkelen zich ook in deze periodes. In de eerste veertien maanden van hun leven maken baby’s maar liefst acht groeisprongetjes door, elk met hun eigen kenmerken en gedrag.
In deze blogpost leggen we elke ontwikkelingsfase van je baby uit, waar je op moet letten en wat er precies gebeurt in deze fase. In elke fase leert je kind voor het eerst nieuwe vaardigheden. Daarom is het heel normaal dat je baby je daarvoor in de buurt wil hebben en meer aandacht van je nodig heeft.
Wat is precies een sprongetje in de groei of de ontwikkeling?
Een groeisprongetje refereert aan de verschillende fases in de ontwikkeling van baby’s, waarin ze groeien en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. In elke fase ontdekt je baby nieuwe dingen of leert hij om zijn omgeving anders waar te nemen, dit heeft te maken met de verbeterde neurale connectiviteit in hun hersenen. Houd er wel rekening mee dat elk kind zich anders en op zijn of haar eigen tempo ontwikkeld, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je baby deze mijlpalen wat eerder of later dan verwacht bereikt.
Deze groeispurts vinden plaats in kleine stapjes en kunnen je een idee geven hoe je kind zich in de eerste paar maanden ontwikkeld. Eigenlijk maakt het lichaam van je baby zich namelijk elke dag klaar om iets nieuws te leren. Sommige baby’s hebben hier meer tijd voor nodig en anderen slaan deze groeisprongetjes zelfs over.
Aan het eind van deze groeispurts kan je baby beter door de wereld navigeren. De bewegingen zijn doelgerichter en de basis voor taalverwerving en -ontwikkeling is gelegd.
Hoe herken ik een groeisprongetje?
In het algemeen vergt elke groeispurt veel kracht en hard werken van je baby. Daarom is het normaal dat je baby wat humeuriger of onrustiger is; je baby kan ook wat vaker wakker worden ‘s nachts. Wanneer een groeisprongetje plaatsvindt, worden baby's gewoonlijk gevoeliger voor hun omgeving omdat zij voor het eerst hun nieuwe vermogens beginnen te ontwikkelen en te verwerken.
Aan het einde van het groeisprongetje wordt je baby weer wat rustiger en harmonieuzer - tot het volgende sprongetje zich aandient, natuurlijk. Baby’s gaan hun nieuwe vaardigheden dan weer uitproberen. Met elk groeisprongetje leert je baby om onafhankelijker te worden, en hoewel deze periodes stressvol kunnen zijn gaan ze ook weer voorbij.
Wat heeft mijn baby nodig als het tijd is voor een groeisprongetje?
Wat je baby het meest nodig heeft is jouw nabijheid en aandacht. Als baby’s een groeisprongetje of een grotere verandering doormaken voelen ze zich onzeker en hebben ze de steun van hun ouders nodig. Dus knuffel je baby wat extra en laat ze je stem zoveel mogelijk horen zodat ze zich veilig voelen.
Daarnaast hebben baby’s in deze periodes vaak meer eten nodig. Voed je baby daarom wat vaker dan je anders zou doen. Dit verschilt echter van baby tot baby, sommige kinderen hebben zelfs wat minder eetlust.
Om hun pas verworven vaardigheden te ondersteunen, kun je je baby speelgoed of alledaagse materialen geven die het gebruik hiervan aanmoedigen.
Wanneer treden groeisprongetjes op?
In de eerste veertien maanden maken baby’s ongeveer acht groeisprongetjes door die allemaal ongeveer een week duren. Bij baby’s die op de uitgerekende datum geboren zijn komen deze sprongetjes meestal op tijd, terwijl bij te vroeg of te laat geboren baby's de groeisprongetjes wat eerder of later zijn.
De eerste groeispurt - Week 5
In hun vijfde week worden baby’s zich meer bewust van hun omgeving en beginnen ze meer interesse te tonen in wat er om hun heen gebeurt. In deze fase kunnen veel ouders hun kleine voor het eerst zien lachen. Ook ontwikkelt de traanklier van de baby zich.
In deze fase huilen baby’s vaker en hebben ze meer aandacht nodig. Probeer om je baby zoveel mogelijk te dragen en maak zoveel mogelijk fysiek contact. Omdat je baby zich steeds meer bewust wordt van zijn omgeving wordt hij of zij ook eerder moe. Probeer daarom te letten op tekenen dat ze een dutje nodig hebben.
De tweede groeispurt - Week 8
Tijdens het tweede groeisprongetje ontwikkelen de zintuigen van je baby zich nog meer. In deze fase beginnen ze bijvoorbeeld veel beter te horen en te zien. Ook de reuk en het smaakvermogen worden scherper. Baby’s kunnen zich ook voor het eerst gaan vervelen en ze willen graag bezig gehouden worden als ze wakker zijn.
Nu je baby beter kan zien kun je een mobiel gebruiken, een knuffeldoekje of een muziekdoosje om hem of haar te stimuleren. Omdat baby’s nu ook beter gezichten kunnen herkennen komt het natuurlijk ook voor dat ze iemand niet kennen. Je baby kan sceptisch en vol wantrouwen reageren op nieuwe gezichten.
De derde groeispurt - Vanaf de derde maand
In de derde maand vinden er grote ontwikkelingen plaats, baby’s leren dan meer sociaal gedrag. Je baby begint te reageren op stemmen en wordt beweeglijker. Ze kunnen hun hoofd optillen en misschien al op hun buik rollen. Ze maken ook meer trappende bewegingen. Ze maken meer gebruik van hun tastzin, grijpen naar alles wat binnen hun bereik ligt en proberen allerlei voorwerpen in hun kleine mondjes te stoppen. Daarom zijn knuffeldoekjes van biologisch materiaal een goede keuze voor baby's van deze leeftijd.
Vanaf de derde maand is het een goed idee om je baby aan een vaste routine te laten wennen. Een vast schema zorgt ervoor dat je baby zich veilig voelt en het kan zelfs helpen om ‘s avonds beter in slaap te komen.
De vierde groeispurt - tussen de derde en de vierde maand
In de derde tot vierde maand maken baby’s een lang groeisprongetje door dat meerdere weken kan duren. Baby’s worden zich bewuster van wat er om hun heen beweegt en de orale fase begint. Het kan zijn dat ze in deze fase wat onrustiger zijn ‘s nachts en dat ze wat meer huilen dan voorheen.
De vijfde groeispurt - tussen de zesde en zevende maand
Tijdens de vijfde groeispurt beginnen baby’s nog meer te bewegen en ze beginnen wat vaker te brabbelen. Ze ervaren wat meer verschillende gevoelens en ze kunnen ze wat beter uitdrukken. In deze fase is het belangrijk om veel tegen je baby te praten en plaatjesboeken te laten zien. Bovendien moet het huis ten laatste tegen deze tijd kindveilig gemaakt zijn.
De zesde groeispurt - vanaf de negende maand
Vanaf een maand of negen beginnen baby’s te kruipen en ze kunnen zelf op hun buik rollen. Omdat ze zoveel meer bewegen krijgen ze ook veel meer honger! Dit is een goed moment om je baby nieuwe smaken te laten proeven, voor een gezond en evenwichtig eetpatroon. Baby’s beginnen nu ook voorwerpen en dieren te herkennen.
De zevende groeispurt - het einde van de negende maand
Zodra ze beginnen te kruipen gaan veel kinderen op zoek naar nieuwe activiteiten, zoals klimmen. Daarnaast worden baby’s gevoeliger voor tijd en planning, daarom is herhaling en een routine belangrijk op dit moment. Het is het beste om bepaalde activiteiten in dezelfde volgorde te herhalen zodat baby’s er zo snel mogelijk aan kunnen winnen.
De achtste groeispurt - van de dertiende tot de veertiende maand
Je baby wordt nu een dreumes en zal beginnen te lopen. Om te leren lopen trekken baby’s zich vaak op aan meubels en ze gaan het hele huis door. Als je kind meer dingen zelf kan, kun je ook wat interessantere dingen met ze doen. Omdat hun dagelijkse routine wat spannender wordt, kun je ook wat problemen verwachten als het tijd is om naar bed te gaan. Je kind kan wat gaan tegenstribbelen als het bedtijd is. Bedtijdrituelen kunnen je kleine helpen om sneller in slaap te vallen, dit is vooral in deze fase handig.
Zizzz producten voor baby’s en dreumesen
Knuffeldoekjes zijn een geweldige manier om de tastzin van je baby te ontwikkelen. Ons konijnen knuffeldoekje is gemaakt van 100% natuurlijke materialen en helemaal vrij van schadelijke stoffen. Omdat we een Zwitsers bedrijf zijn hebben we natuurlijk ook een koeien knuffeldoekje, ook gemaakt van puur biologisch katoen.
We raden je ook onze babyslaapzakken aan, omdat deze je baby en dreumes voldoende ruimte geven om te bewegen in hun slaap. Deze producten zijn gemaakt van zacht biologisch katoen en pure scheerwol. Ze zijn ademend en helpen om de lichaamstemperatuur van je baby te reguleren.