We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid slaap nodig om de dag ontspannen en uitgerust te beginnen. Omdat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen loont het de moeite om wat dieper in te gaan op het onderwerp slaap. Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig en van welke factoren is de optimale hoeveelheid slaap afhankelijk? Kun je ook teveel slapen of heeft slaap altijd een positief effect op je lichaam, ongeacht hoe lang je slaapt?
In deze blogpost beantwoorden we de belangrijkste vragen over slaap en leggen we uit waarom je behoefte aan slaap kan veranderen als je ouder wordt. Daarnaast geven we je nuttige tips zodat je snel in slaap kunt vallen en de juiste hoeveelheid slaap kunt krijgen.
Waarom is slapen zo belangrijk?
Slaap is niet alleen belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor ons brein. Terwijl we slapen verwerken onze hersenen de gebeurtenissen van de afgelopen dag, de belangrijkste informatie wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Ook sorteren de hersenen belangrijke zenuwverbindingen van de onbelangrijke. Zo maken onze hersenen nieuwe verbindingen van wat ze geleerd hebben.
Voor mensen die niet genoeg slaap krijgen kan het lastig zijn om nieuwe informatie te onthouden en te herinneren. Daarnaast bevordert een goede nachtrust ook ons vermogen om ons te concentreren. Onze perceptie is scherper, we zijn creatiever en we kunnen ons beter oriënteren.
Het lichaam herstelt zich terwijl we slapen door verschillende groeihormonen vrij te geven. Dit hormoon komt vooral vrij in de diepe slaapfases. Daarom is het niet alleen van belang hoe lang we slapen, maar ook hoe diep we slapen.
Daarnaast geeft een goede nachtrust ons immuunsysteem een boost. Ons lichaam breekt 's nachts schadelijke en ziekteverwekkende stoffen af, wat ons helpt beschermd te blijven tegen infecties. Uit een studie van de Universiteit van Tübingen en de Universiteit van Lübeck in Duitsland is gebleken dat slaaptekort het vermogen van het immuunsysteem om geïnfecteerde cellen te doden vermindert.
Hoeveel slaap heb ik nodig?
Er zijn veel fabels over slaap en hoeveel slaap we nodig hebben. Hoeveel slaap heeft een volwassene nodig om uitgerust wakker te worden? Over het algemeen heeft een volwasse zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Omdat de hoeveelheid slaap die we nodig hebben ook afhangt van je leeftijd hebben we een tabel voor je gemaakt met de optimale slaapduur:
- Pasgeborenen (0 tot 3 maanden): ongeveer 14 tot 17 uur slaap
- Baby's (4 tot 11 maanden): ongeveer 12 tot 15 uur slaap
- Peuters (1 tot 2 jaar): ongeveer 11 tot 14 uur slaap
- Kleuters (3 tot 5 jaar): ongeveer 10 tot 13 uur slaap
- Schoolgaande kinderen (6 tot 13 jaar): ongeveer 9 tot 11 uur slaap
- Tieners (14 tot 17 jaar): ongeveer 8 tot 10 uur slaap
- Jongvolwassenen en volwassenen (18 tot 64 jaar): ongeveer 7 tot 9 uur slaap
- Ouderen (ouder dan 65 jaar): ongeveer 7 tot 8 uur slaap
Een veelgestelde vraag die gerelateerd is aan hoeveel slaap je nodig hebt is of je slaap ook kunt inhalen. Helaas is uit onderzoeken gebleken dat het lastig is om je slaaptekort ‘in te halen’ in het weekend. Uit deze onderzoeken bleek verder dat proefpersonen die te weinig geslapen hadden zich slechter konden concentreren. Daarnaast werd hun insulineresistentie negatief beïnvloed en kwamen ze in de loop van deze experimenten aan.
Uit deze onderzoeken bleek verder dat teveel slaap ook een negatief effect heeft op het lichaam. Bepaalde gezondheidsrisico’s, met name hartaandoeningen, nemen toe bij teveel slapen. Daarom is het het beste om het bij zeven tot acht uur slaap per nacht te houden.
Hebben oudere mensen echt minder slaap nodig?
Zoals gezegd veranderen onze slaappatronen als we ouder worden. De bedtijden van oudere mensen verschuiven, ze gaan vaak eerder naar bed. Dit is niets om je zorgen over te maken, het hoort bij het natuurlijk proces van het ouder worden.
Naarmate we ouder worden, worden onze diepe slaapfasen korter, terwijl onze lichte slaapfasen langer worden. Daardoor worden senioren sneller wakker en hebben ze het moeilijker om de hele nacht door te slapen dan jonge mensen. Senioren moeten echter nog steeds ten minste zeven uur per nacht slapen, omdat slaap voor ouderen bijzonder belangrijk is.
Om te voorkomen dat ze te vroeg in slaap vallen kunnen senioren een kort middagdutje doen. Voldoende slapen is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen en kan je helpen om ouderdomsziekten te voorkomen.
De verschillende slaapfases
Onze slaap kan onderverdeeld worden in vijf slaapfases, namelijk in slaap vallen, lichte slaap, middeldiepe slaap, diepe slaap en de droomfase. Er vinden verschillende processen plaats in ons lichaam gedurende de verschillende fases, daarom moeten we elke van deze fases verschillende keren per nacht doorlopen.
De diepe slaapfase, die ongeveer 12 tot 15% van onze slaap uitmaakt, is bijzonder belangrijk voor een goede slaapkwaliteit. In deze fase kan ons lichaam zich volledig ontspannen en zich herstellen van de stress en spanningen van de dag.
Slaap voor baby’s
Baby’s hebben ook overdag veel slaap nodig. Om te weten wanneer je baby naar bed moet zijn er signalen waar je op moet letten. Baby’s die moe zijn zijn vaak wat kribbig, wrijven in hun ogen of beginnen te huilen. Als je een van deze signalen opmerkt moet je proberen om je baby zo snel mogelijk in bed te leggen, anders raakt hij of zij overprikkeld en wordt het lastig om nog in slaap te komen.
Peuters van twee jaar slapen twaalf tot dertien uur per dag. Hun bedtijd moet worden afgestemd op de tijd waarop ze opstaan - als ze tien uur slaap nodig hebben en 's morgens om zeven uur moeten opstaan, moeten ze niet later dan negen uur 's avonds naar bed.
Zizzz producten om je beter te helpen slapen
Bij Zizzz hebben we verschillende producten om je slaap zo ontspannend mogelijk te maken. We hebben bijvoorbeeld donzen dekbedden met ethisch verkregen dons, en dekbedden van ademende wol afkomstig van schapen uit de Zwitserse Alpen.
Natuurlijk zijn we de kinderen niet vergeten! We hebben ook kinderdekbedden van Zwitserse scheerwol en 100% biologisch katoen. Deze zorgen niet alleen voor een optimale slaapomgeving, maar zijn ook heerlijk zacht voor de kwetsbare kinderhuid. Onze producten zijn voorzien van een GOTS-keurmerk. Om de transportroutes zo kort mogelijk te houden maken we onze producten in Europa. Als je een product koopt van pure Zwitserse scheerwol help je niet alleen het milieu maar ondersteun je ook de boeren in de Zwitserse Alpen, omdat gecontroleerd grazen helpt om erosie tegen te gaan.