Gemiddeld slapen we zo’n zeven tot acht uur per nacht, dat is ongeveer een derde van ons leven.
Als we niet genoeg slaap krijgen lijden onze prestaties en concentratie daaronder. Daarnaast heeft slaapgebrek ook een negatieve invloed op ons immuunsysteem.
Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen bij een gezonde nachtrust. Een van deze factoren is de optimale slaaptemperatuur.
Dus wat is de optimale temperatuur in de slaapkamer? En hoe heeft dat invloed op onze nachtrust? In deze blogpost beantwoorden we deze en andere belangrijke vragen over de ideale slaaptemperatuur.
Welke invloed heeft de temperatuur in onze slaapkamer op de kwaliteit van onze nachtrust?
Vroeger werd vaak gedacht dat een koude slaapkamer goed was voor je immuunsysteem en je sterker maakte. Deze theorie is achterhaald. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat koude temperaturen onze spieren gespannen maakt, wat het immuunsysteem verzwakt, in plaats van het te versterken.
Ons lichaam herstelt in de diepe slaapfase. Om zichzelf te herstellen geeft het meer groeihormonen vrij dan normaal. Daarnaast verwerken de hersenen de gebeurtenissen van die dag en andere belangrijke informatie terwijl we slapen en slaan ze deze op in ons langetermijngeheugen.
Hoe lang de diepe slaapfase is heeft een groot effect op onze concentratie en prestaties. Naast de diepe slaapfase zijn er vier andere fases die we ‘s nachts doorlopen. Om echt te herstellen in onze slaap mogen deze vijf slaapfases niet onderbroken worden.
Als de temperatuur in onze slaapkamer te laag is worden we vaker wakker omdat we het te koud hebben. Ook kunnen we ‘s ochtends wakker worden met spanning in ons lichaam. Maar ook in een slaapkamer die te warm is komen we niet aan een goede nachtrust toe.
Als het te warm is op onze slaapkamer beginnen we al snel meer te zweten in de nacht. Daarnaast kan de warme lucht de slijmvliezen in onze neus en keel uitdrogen, waardoor we 's morgens met keelpijn wakker kunnen worden.
De optimale temperatuur in de slaapkamer om te slapen
Dus, wat is de beste slaaptemperatuur voor onze slaapkamer?
Uit onderzoek blijkt dat de optimale temperatuur in de slaapkamer tussen de 15 en 18 graden Celsius is, omdat je lichaam zo voldoende kan herstellen. Natuurlijk is de beste temperatuur in de slaapkamer verschillend van persoon tot persoon, omdat het ook afhankelijk is van hoe snel je het koud krijgt.
Als je binnen de marges van een optimale slaaptemperatuur wilt blijven is het het beste om niet onder de 12 of boven de 23 graden te komen. In de loop van de dag verandert onze lichaamstemperatuur en bereikt uiteindelijk rond 5 uur 's morgens het laagste punt. ‘s Avonds daalt onze lichaamstemperatuur geleidelijk als gevolg van een lagere warmteproductie, waardoor we in slaap vallen.
De slaaptemperatuur is dus gebaseerd op de omgeving waarin ons lichaam zonder problemen de normale temperatuur van 36 graden Celsius kan behouden. Bovendien scheidt het lichaam bij temperaturen tussen 15,6 en 20 graden meer van het hormoon melatonine af, dat ons dagritme regelt en een antioxiderende werking kan hebben.
Daarnaast moet je er voor zorgen dat er voldoende zuurstof in de lucht zit. Ons lichaam reageert op onvoldoende zuurstof door sneller te gaan ademen, wat een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van onze slaap. De aanbevolen luchtvochtigheid voor de slaapkamer is tussen de 40 en 60%. Hier kun je voor zorgen door de slaapkamer regelmatig te luchten.
De optimale slaaptemperatuur voor een pasgeboren baby
Baby’s mogen ‘s nachts niet te warm aangekleed worden, omdat de meeste zuigelingen het graag wat koeler hebben terwijl ze slapen. Daarom is de ideale slaaptemperatuur voor een pasgeboren baby tussen de 16 en 18 graden. Je moet ervoor zorgen dat je baby het ‘s nachts niet te warm krijgt en gaat zweten, vooral in de zomer.
Om je pasgeboren baby ‘s nachts optimaal aan te kleden raden we babyslaapzakken aan. Als het erg warm is kun je zelfs kiezen voor een babyslaapzak voor de zomer om ervoor te zorgen dat je baby het beste slaapklimaat heeft. Dat voorkomt niet alleen dat je baby excessief gaat zweten, maar een zomerslaapzak neemt ook goed vocht op. Dat zijn de beste voorwaarden voor een diepe en herstellende slaap.
De optimale slaaptemperatuur voor baby’s
De optimale slaaptemperatuur verandert niet drastisch als je baby een beetje ouder wordt. Net als bij pasgeborenen moet deze ergens tussen de 16 en 18 graden zijn, met een luchtvochtigheid van 30 tot 50%.
Baby’s hebben vaker koude handen en voeten, waardoor ouders zich vaak zorgen maken en hun kinderen warmer gaan aankleden. Handen en voeten zijn echter geen betrouwbare indicator van hoe warm of koud je baby het heeft. De doorbloeding van baby’s is de eerste maanden na de geboorte nog niet zo goed. Daarom voelen hun ledematen vaak kouder aan dan de rest van hun lichaam.
De beste manier om te controleren of je baby het echt te warm of te koud heeft is door aan de achterkant van hun nek of rug te voelen tussen de schouderbladen. Als het hier vochtig is heeft je baby het te warm en moet je een laagje kleding uitdoen.
De optimale slaaptemperatuur voor de kinderkamer
Overdag zou het op de kinderkamer tussen de 20 en 22 graden moeten zijn, zodat de kinderen lekker kunnen spelen zonder dat ze het te warm of te koud krijgen. Een vochtigheid van 40 tot 60% is optimaal voor de kinderkamer.
‘s Nachts is het beter als het op de kinderkamer wat koeler is, zo’n 18 graden. Omdat kinderen, net als volwassenen, beter slapen als het minder warm is op de slaapkamer. Ideaal gezien is de luchtvochtigheid niet hoger dan 60%. omdat kinderen het anders al snel te warm krijgen.
Welke invloed heeft ons beddengoed op onze nachtrust?
Ons beddengoed heeft een grote invloed op hoe lekker we slapen. Let dus goed op als je nieuw beddengoed koopt. Kies beddengoed dat past bij hoe warm of hoe koud je het hebt.
Over het algemeen moet beddengoed ademend zijn en vocht goed kunnen opnemen. Goed beddengoed kan overtollige warmte vrijgeven aan de buitenkant, zodat zich niet teveel warmte ophoopt onder de dekens. Voor de zomer is er speciaal zomerbeddengoed, dat zelfs als het warm is voor een comfortabel slaapklimaat zorgt. Natuurlijke stoffen zijn hiervoor het meest geschikt, omdat ze de temperatuur beter kunnen reguleren en zweet beter absorberen.
Beddengoed voor de optimale slaaptemperatuur bij Zizzz
Bij Zizzz bieden we beddengoed van de beste natuurlijke materialen. Bij ons kun je beddengoed, dekbedovertrekken en kussenslopen krijgen van zacht, GOTS-gecertificeerd katoen. Het materiaal voelt heel aangenaam aan op de huid en is bovendien heel duurzaam. Om de transportafstanden en CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, produceren wij onze producten alleen in Zwitserland of de Europese Unie.
Voor baby's en peuters bieden wij fantastische slaapzakken die niet alleen zorgen voor een ontspannen slaapomgeving, maar je kind 's nachts ook beschermen. Ademende slaapzakken zorgen voor het perfecte slaapklimaat en blijven de hele nacht in de juiste positie. De stoffen die we kiezen zijn zacht en irriteren de gevoelige huid van je kinderen niet. Bovendien zijn onze slaapzakken volledig vrij van schadelijke stoffen en worden er geen pesticiden of andere chemicaliën gebruikt om ons biologisch katoen te verbouwen.