
Elke vrouw weet hoe belangrijk het is om voldoende slaap te krijgen tijdens de zwangerschap, maar het is niet altijd makkelijk om een prettige houding te vinden als je buik maar blijft groeien. Veel zwangere vrouwen hebben last van rugpijn of pijn in de heupen en worden de volgende ochtend moe wakker. Gelukkig zijn er ook slaaphoudingen die zwangere vrouwen helpen om een goede nachtrust te krijgen.
In deze blogpost willen we zwangere vrouwen tips en advies geven over de beste slaaphouding voor jou en je baby. Daarnaast willen je wat producten laten zien die je kunnen helpen om beter te slapen.
Welke slaapproblemen kunnen optreden tijdens de zwangerschap en in welke week?
Bijna elke zwangere vrouw heeft last van slaapproblemen, omdat het lichaam zoveel veranderingen doormaakt waar we aan moeten wennen. Slapeloosheid tijdens de zwangerschap kan frustrerend zijn en een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Natuurlijk groeit je buik elke maand, wat rugpijn kan veroorzaken. Daarnaast houden veel vrouwen vocht vast in hun benen.
Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de spier die de maag en slokdarm afsluit slapper wordt, waardoor maagzuur makkelijker naar boven kan komen. Bovendien oefent de groeiende baarmoeder druk uit op de organen en dus ook op de maag. Dit kan ook 's nachts voor brandend maagzuur zorgen.
Wanneer je baby groot genoeg is om te bewegen in je baarmoeder voel je ‘s nachts vaak getrappel als je probeert te slapen. Een andere probleem van zwangere vrouwen is dat ze vaker naar de wc moeten. Je grotere baarmoeder drukt niet alleen op je buik, maar ook op je blaas.
Veranderende slaappatronen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert je slaapritme omdat je lichaam andere behoeften krijgt. Veel zwangere vrouwen zeggen dat ze meer slaap nodig hebben tijdens de zwangerschap. Dat komt door alle veranderingen waaraan je lichaam zich moet aanpassen en het feit dat je doorbloeding meer onder druk staat dan normaal.
Daarnaast zorgt ochtendmisselijkheid er bij veel vrouwen voor dat ze eerder wakker worden normaal en niet genoeg slaap krijgen. Door dit alles krijg je te maken met de combinatie van een grotere behoefte aan slaap en meer slaapproblemen. Gemiddeld slapen zwangere vrouwen zo'n 9 uur per dag, wat iets langer is dan de gebruikelijke 7 Ã 8 uur.
Slaaphoudingen tijdens de zwangerschap - welke houdingen zijn er?
Hieronder bespreken we welke slaaphoudingen het beste zijn voor zwangere vrouwen en wat de voor- en nadelen zijn. Voor de meeste vrouwen is de zijligging het beste, omdat die het meest comfortabel is voor je dikke buik. Maar omdat we tijdens het slapen meestal bewegen en niet in één houding blijven liggen, zullen we verschillende houdingen behandelen.
De zijligging tijdens de zwangerschap
De meeste zwangere vrouwen brengen de meeste tijd door in de zijligging, omdat ze dat comfortabeler vinden dan op de rug of buik. Vanaf het derde trimester liggen vrouwen meestal op hun zij, omdat hun buik nu zo groot is dat andere slaaphoudingen geen optie meer zijn.
Slaaphoudingen tijdens de zwangerschap: is slapen op je rechterzij het beste?
Als je op je zij slaapt is de linkerkant eigenlijk beter dan de rechter. Op je linkerzij slapen is beter voor je doorbloeding, wat ervoor zorgt dat je baby beter voorzien wordt van voedingsstoffen en zuurstof. Daarom wordt de linkerkant vaak gezien als de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen.
Onderzoekers ontdekten al in 2015 dat mensen die op hun rechterzij slapen twee keer zo vaak last hebben van maagzuur of spijsverteringsproblemen als mensen die op hun linkerzij slapen. Omdat zwangere vrouwen sowieso al vaker last hebben van maagzuur is het beter om niet te lang op je rechterzij te liggen. Het is ook aangetoond dat op je linkerzij liggen het lymfestelsel en de milt ondersteunt.
De buikligging tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het niet gevaarlijk voor je baby om op je buik te slapen, omdat baby’s voldoende beschermd zijn door het vruchtwater. De buikligging wordt echter wel steeds oncomfortabeler naarmate de zwangerschap vordert en je buik groeit. Als je vaak last hebt van je rug moet je ook niet te vaak op je buik liggen, omdat je ruggenwervels zo onvoldoende steun krijgen.
De rugligging tijdens de zwangerschap
Ook op je rug liggen wordt steeds lastiger naarmate je zwangerschap vordert, omdat het gewicht van je buik op je organen en zenuwen drukt. De rugligging is niet meer geschikt als slaaphouding in het derde semester, omdat je buik dan teveel druk op de onderste vena cava kan geven.
Je hoeft je echter niet al teveel zorgen te maken over slapen op je rug als je zwanger bent, de meeste vrouwen vermijden dit namelijk instinctief. Veel vrouwen hebben last van duizeligheid, misselijkheid of ander ongemak als ze op hun rug liggen. Als je merkt dat je hier last van hebt, ga dan op je linkerzij liggen.
Slaaphouding tijdens de zwangerschap: Voedingskussens helpen
Je kunt voedingskussens niet alleen gebruiken na de geboorte, maar ook al tijdens de zwangerschap. Ze zijn perfect als je op je zij slaapt en ze verlichten de druk op de armen en benen van zwangere vrouwen. Slapen met een voedingskussen kan ook verlichting bieden bij pijn in je heupen en maagzuur.
Het kussen zorgt ervoor dat je benen en bekken in een rechte lijn liggen, wat de druk op de heupen verlicht. Het vermindert ook de druk op de onderbuik, wat maagzuur tegengaat.
Zizzz producten voor een betere nachtrust
Een goed kussen zorgt ervoor dat je nek en schouders comfortabel zijn, zodat we ‘s nachts beter kunnen doorslapen. Bij Zizzz hebben we zachte biologische kussens met een donzen of een wollen vulling. We hebben donzen kussens in verschillende maten. Ons dons is ethisch verkregen en voorzien van een DownPass keurmerk.
Conclusie
Het is geen verrassing dat goed slapen tijdens de zwangerschap lastig kan zijn. Problemen zoals rugpijn en maagzuur komen vaker voor. De juiste slaaphouding is belangrijk om deze problemen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Een van de beste houdingen om in te slapen als je zwanger bent is op je linkerzij, wat de doorbloeding bevordert en het risico op maagzuur vermindert. Met kussens van Zizzz ondersteun je je lichaam optimaal tijdens je zwangerschap, voor een goede nachtrust in elk trimester.