Een slaaplogboek maken voor je baby: Dit is hoe je ‘s nachts kunt doorslapen. Er zijn tegenwoordig talloze apps op de markt die analyseren hoe lang je slaapt en de effecten op je gezondheid tonen. Veel gebruikers van deze apps zijn al overtuigd van de voordelen, maar wat dacht je van jonge ouders en hun baby’s?
Er zijn ook slaaplogboeken voor baby’s en deze hebben een paar voordelen. Op het internet vind je een aantal nuttige apps om het slaappatroon van je baby bij te houden en de slaapgegevens van je kind bij te houden. Maar wat zijn de voordelen van deze logs en waar vind je een sjabloon om de slaap van je baby bij te houden?
Wat zijn de voordelen van een slaaplog voor mijn baby?
Op de eerste plaats kan een slaaplogboek voor baby’s meten hoeveel slaap je baby echt nodig heeft. Je kunt deze gegevens ook gebruiken om het eetpatroon bij te houden en aan te geven wanneer je baby huilt. Waarom is dat belangrijk? Met deze gegevens kun je ontdekken wanneer en waarom je baby huilt in zijn of haar slaap en onder welke omstandigheden ze wakker worden.
Slapen is voor elke baby anders en hangt af van de mate van ontwikkeling van de hersenen van de individuele baby. De hersenen van elke baby ontwikkelen zich in een ander tempo, en daarom is het zinvol slaapgegevens te registreren, zodat eventuele slaapproblemen kunnen worden geregistreerd en opgelost.
Hoe lang slaapt mijn baby echt?
Een pasgeboren baby weet de eerste paar weken het verschil tussen dag en nacht nog niet. Daarom eten en slapen ze nog niet regelmatig. Tijdens deze eerste periode eten en slapen ze meestal op hele verschillende tijden, ze leren pas geleidelijk om dag en nacht te onderscheiden.
De eerste paar weken na de geboorte slapen baby’s bijna de hele dag. Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld wel 18 uur per dag, meestal in intervallen van 4 uur. Tijdens de eerste 4 tot 6 maanden leren de meeste baby’s het onderscheid tussen dag en nacht. Tot 80% van de baby’s slaapt 6 tot 8 uur per dag tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn.
Een slaaplog voor baby’s meet hoeveel slaap nodig is, toegespitst op jouw eigen kind. Sommige kinderen slapen korter en andere baby’s zijn zelfs nog moe als ze al 17 uur geslapen hebben. Soms blijven deze gewoontes hetzelfde, zelfs als baby’s uitgroeien tot kinderen. Lange slapers blijven vaak lange slapers. Een slaaplog kan je helpen om de slaap van je baby beter te plannen in de toekomst.
Daarnaast kun je ontdekken wat teveel of te weinig slaap betekent voor jouw kind. Je kunt de tijd van een middagdutje bijvoorbeeld geleidelijk verkorten als je merkt dat je kind ‘s avonds vaak lastig in slaap komt.
Verbanden en patronen herkennen
Baby’s hebben soms last van allergieën of voedselintoleranties waardoor ze ‘s nachts wakker worden. Daarnaast slikken baby’s vaak lucht in in plaats van dat ze deze inademen, waarna hun slaap verstoord wordt door gasvorming. Dit kun je vaak herkennen doordat je baby woelt of zelfs begint te huilen in zijn slaap
Als je het slaappatroon van je baby bijhoudt kun je deze problemen eerder herkennen en de maaltijden van je baby hierop aanpassen. Zo kun je snel patronen herkennen in het logboek en problemen effectiever aanpakken.
Analyseer problemen met het slaap-waakritme van je baby
Baby’s ervaren hun omgeving anders dan dat wij dat doen. Een pasgeboren baby kan bijvoorbeeld nog geen informatie filteren en bepaalde prikkels negeren. Dit kan leiden tot overprikkeling waardoor slapen lastiger wordt. De hersenen moeten namelijk alle informatie verwerken terwijl je baby slaapt.
Het slaaplogboek maakt snel duidelijk of je baby overprikkeld is en hoeveel dagelijkse uitstapjes en activiteiten echt gepast zijn. Zo kun je je dagplanning beter aanpassen aan de slaapgewoonten van je kind.
Dit biedt niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor je baby. Baby’s met een regelmatig dagritme raken sneller gewend aan het verschil tussen dag en nacht en ontwikkelen zelf ook sneller een regelmatig ritme.
Hoeveel intimiteit en nabijheid heeft mijn baby nodig?
Veel ouders merken dat als de hersenen van hun baby zich ontwikkelen hij of zij niet meer zo goed doorslaapt als een paar maanden eerder. Dit komt doordat baby’s zichzelf gaan zien als onafhankelijke individuen en niet langer als onderdeel van hun ouders.
Experts noemen dit verlatingsangst, welke baby’s vaak ontwikkelen in hun zevende maand. Op deze leeftijd leren baby’s vaak dat ze onafhankelijk bestaan en dat hun ouders de kamer uitgaan nadat ze in slaap gevallen zijn. Veel baby’s maken zich zorgen dat mama of papa niet meer terugkomt en beginnen dan te huilen.
Tijdens deze periode is het een goed idee om een knuffel of speeltje bij je baby in bed te leggen zodat ze zich niet zo alleen voelen. Als je baby erg angstig is als jij er niet bent kun je deze veranderingen op tijd zien in het slaaplogboek en bespreken met het consultatiebureau als dat nodig is.
Hoe hou ik een slaaplogboek bij voor mijn baby?
Als je een slaaplogboek wil gaan bijhouden voor je baby raden we je aan om de tijd op te schrijven zodra je baby ‘s nachts huilend wakker wordt. Maar weinig ouders kunnen zich namelijk de tijd herinneren nadat ze weer terug naar bed zijn gegaan of de volgende ochtend wakker worden. Het is daarom handig om een pen naast je bed te leggen zodat je het altijd bij de hand hebt.
Als het gaat om het slaappatroon van je baby mag je niet vergeten dat het geen wedstrijd is: richt je op de daadwerkelijke slaapfases van je baby en pas niets aan achteraf omdat je indruk wilt maken op je familie of het consultatiebureau.
Daarnaast kun je ook opschrijven wanneer je borstvoeding of eten geeft om erachter te komen of er een verband is tussen wanneer je baby eet en huilt. Dit helpt je ook bij het onderhouden van een meer consistente dagelijkse routine voor je baby.
Hoe lang moet ik de slaaptijd van mijn baby loggen?
Om een goed beeld te krijgen van wanneer je baby wakker wordt moet je zijn of haar slaappatroon minstens 2 weken bijhouden, of beter nog, een hele maand. Slaapperiodes kunnen ook onderbroken worden door andere factoren zoals groei, ziektes en tandjes. Daarom is een maand het beste.
Hoe kan ik mijn baby beter laten slapen?
Om je baby te helpen om ‘s nachts door te slapen kun je een routine creëren. Baby’s kunnen sneller wennen aan het verschil tussen dag en nacht als de routine altijd hetzelfde is. Je kunt zelfs bedtijdrituelen introduceren, zoals een massage of een ontspannend bad voor bedtijd.
Daarnaast speelt de slaapomgeving ook een belangrijke rol. Kleed je baby ‘s nachts ook niet te dik of te warm aan, ze kunnen het te warm krijgen en gaan zweten. Dit is vooral erg belangrijk voor baby’s omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet zelf kunnen reguleren en het al snel te warm kunnen krijgen.
Babyproducten bij Zizzz
Voor een comfortabele slaapomgeving raden we babyslaapzakken aan die helemaal van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Ze kunnen vocht zeer goed absorberen en helpen om de lichaamstemperatuur van je baby te reguleren. We hebben slaapzakken in vier verschillende maten en we hebben ook speciale zomerslaapzakken van biologisch katoen.
Onze vierseizoenen slaapzakken zijn gevuld met Swisswool, dit is pure scheerwol van schapen versterkt met plantaardige vezels zodat ze in de wasmachine kunnen. Swisswool is ademend en helpt om de temperatuur te reguleren. Dit merk je meteen omdat je baby niet zwetend zal wakker worden als je de slaapzak uitdoet. Om de gevoelige babyhuid te beschermen zijn onze slaapzakken bekleed met het zachtste GOTS-gecertificeerde biologische katoen.