Wanneer gaan baby's zich op hun buik of zij draaien?

Mijlpalen in het eerste jaar van je baby

De mentale en motorische vaardigheden van je baby beginnen zich meteen vanaf de geboorte te ontwikkelen. Elke baby doorloopt deze fases in zijn of haar eigen tempo. De ene baby ontwikkelt zich wat sneller en de ander heeft wat meer tijd nodig. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je baby op sommige vlakken wat achterloopt op anderen.

Gehoor

Een van de eerste dingen die baby’s ontwikkelen is hun vermogen om te horen. Baby’s kunnen zelfs al horen in de laatste weken van de zwangerschap. Tegen het einde van de eerste maand is hun gehoor volledig ontwikkeld. Hoewel ze dan kunnen horen, kunnen ze natuurlijk nog niet alles begrijpen en juist interpreteren. Baby’s reageren wel al op stemmen en onverwachte geluiden.

Zicht

Hoewel baby’s vanaf hun geboorte kunnen zien ontwikkeld hun zicht zich geleidelijk. Baby’s kunnen zien wat zich tot zo’n 10 cm voor hun ogen bevindt. De rest is nog erg wazig voor ze.

Lachen 

Het eerste lachje van baby’s is waarschijnlijk waar ouders het meeste naar uitkijken. Deze memorabele gebeurtenis vindt meestal plaats in de eerste paar weken na de geboorte, maar het is dan eigenlijk een onbewust reflex van de spieren in het gezichtje. Ergens tussen de vijfde en zevende maand begint een baby bewust te lachen en gezichten te herkennen.

Het is interessant om te weten dat lachen niet alleen aangeleerd gedrag is, ook blinde baby’s lachen.

Badderen

Ook het eerste badje is een leuke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Een baby mag de eerste weken na de geboorte niet in bad, omdat de navelstreng nog niet is losgekomen en de navel niet voldoende is genezen. 

Bacteriën kunnen het lichaam van je baby binnendringen via de open wond in de navel, waardoor deze ontstoken raakt. In de eerste weken hoef je een baby alleen maar met een vochtig washandje schoon te vegen. Vraag je verloskundige of een kinderarts wanneer het veilig is om je baby in bad te doen.

Het hoofdje optillen

Een tot twee maanden na de geboorte beginnen de meeste baby’s hun hoofd op te tillen en omhoog te houden. Gedurende de dag kun je je baby dan wat vaker op zijn buikje leggen om de spieren in zijn nek te versterken. Geleidelijk aan beginnen de graaiende en trappelende bewegingen wat frequenter te worden en de baby zal snel leren om zelf te draaien.

Wanneer begint een baby met omrollen?

Leren omrollen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Het is de eerste stap naar kruipen en lopen. Als de nekspieren sterk genoeg zijn en de bewegingen van het hoofd wat gecontroleerder zijn begint je baby op zijn zij te rollen. Baby’s trappen al met hun benen en roeien met hun armen in de eerste weken, dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van de spieren.

In buikligging proberen baby's hun zware hoofd op te tillen en ze kunnen zich al heel vroeg ondersteunen. Elke beweging versterkt de spieren en kan je baby helpen om sneller te gaan kruipen.

Wanneer begint een baby zich om te draaien? Sommige baby’s draaien zich al in de derde maand op hun zij. De meeste baby’s beginnen rond de vijfde maand te rollen. Zelfs als je baby dan nog niet kan draaien is er niets om je zorgen over te maken.

Tussen de zesde en achtste maand zal het consultatiebureau de mobiliteit en de motoriek van je kind controleren. Besteed aandacht aan het advies van de kinderarts en probeer je baby aan te moedigen zich zelfstandig te draaien.

Wanneer beginnen baby’s zich op hun buik te rollen?

Het is meestal gemakkelijker voor baby's om zich van hun buik naar de rugligging te draaien dan andersom. Als je baby al op zijn zij kan draaien, is het meestal maar een klein stapje voordat hij zich van zijn zij naar zijn buik kan draaien.

Wanneer kan een baby zich op zijn buik draaien? Vanaf de zevende maand kunnen de meeste baby’s zichzelf op hun buik en rug draaien. Sommige baby’s slaan deze mijlpaal zelfs over en gaan meteen zitten of kruipen. Als je baby met acht maanden nog niet kan omrollen is het tijd om de kinderarts om advies te vragen.

Hoe kan ik mijn baby helpen om te rollen?

Zoals gezegd heeft elke baby zijn eigen ritme en ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Er zijn wel een paar oefeningen die je kunt doen om je baby te helpen zijn of haar spieren te versterken om zelf te leren draaien.

Als je met je baby speelt kun je hem wat vaker op zijn buik leggen zodat hij zijn hoofd begint op te tillen. Sommige baby’s vinden op hun buikje liggen niet zo fijn, ze draaien dan vanzelf op hun rug. Als je baby niet graag op zijn buik ligt kun je je onderarm onder de borst van je baby leggen en een hand op hun rug leggen voor extra steun.

Een andere truc is om een stuk speelgoed of knuffeldoekje in de buurt van de baby te leggen. Je baby zal het proberen te pakken en zich om te draaien. Plaats het in het zicht, boven het hoofdje, maar niet te dichtbij, zodat je baby zich moet verplaatsen om het te pakken. Als het je baby gelukt is om zich om te draaien kun je dit aanmoedigen door te lachen of zachtjes in je handen te klappen. Dit zal de angst van je baby om zich om te draaien verminderen.

Als je baby op zijn rug ligt kun je een hand op hun dijbeen leggen. Door zachtjes te drukken stimuleer je een draaibeweging.

Je kunt je baby ook op je eigen dijbeen leggen om het draaien makkelijker te maken. Strek je benen uit op de vloer en plaats je baby over je dijen. Je baby moet in de buikligging liggen, maar mag niet in de holte van zijn rug vallen. Je baby wordt in deze houding ondersteund door je dijen en voelt zich prettig in buikligging.

Omdat baby’s hun motoriek ook trainen in hun slaap moet je ervoor zorgen dat je baby genoeg bewegingsruimte heeft om te trappelen in zijn wiegje. Een babyslaapzak wordt aangeraden om je baby genoeg ruimte te geven in zijn bedje, Het houdt je baby niet alleen lekker warm maar biedt ook genoeg ruimte om de benen te bewegen en het helpt je baby om door te slapen.

Leg nooit teveel druk op je kind. Probeer om de bewegingen speels te houden en dwing je kind niet tot specifieke trainingssessies.

Waar je rekening mee moet houden als je baby begint te rollen

De eerste keer dat je baby omrolt is dat vaak per ongeluk, maar ze gaan het steeds bewuster en frequenter doen. Volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek is een van de meest voorkomende ongevallen onder baby's in hun eerste levensjaar het vallen van een commode.

Om deze reden moet je je kind nooit alleen laten op de commode. Probeer om je kleintje vast te houden als je je draait of even afgeleid bent. Als je echt even de kamer uit moet kun je je baby het beste meenemen of even op de grond op een babydeken leggen zodat hij niet van de commode kan vallen.

Hier zijn alle belangrijke punten om te onthouden op een rijtje:

  • Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.
  • Maak je geen zorgen als je baby bepaalde bewegingen nog niet kan maken.
  • Leg je baby wat vaker op de buik om de nekspieren te versterken. Let op, doe dit altijd alleen als je erbij bent!
  • Dwing je baby niet om te draaien of te kruipen.
  • Laat je baby nooit zonder toezicht op de commode.

 

Â