Steeds meer huishoudens kiezen voor donzen kussens en dekbedden, en met een goede reden: dons is zacht, luchtig en het houdt je alle vier de seizoenen warm. Daarnaast is dons ook erg licht en daarom erg comfortabel om onder te slapen.
Een product moet tenminste 60% dons bevatten om donsdeken of donsdekbed genoemd te mogen worden. Naast de traditionele vulling van ganzen,- en eendendons is er eiderdons voor dekbedden en kussens, met dons van de eidereend. De prijs van deze producten ligt wel wat hoger.
De voordelen van een donzen dekbed
Veel mensen kiezen voor eendendons of ganzendons om beter te kunnen slapen. Maar wat zijn dan de voordelen van donsdekbedden en donskussens? Donsdekens zijn warmer, zachter en lichter dan synthetische stoffen of veren. In tegenstelling tot veertjes heeft dons geen harde steel (schacht) en is het volumineuzer van vorm. Dons komt van de buik van ganzen en eenden, onder de veren, en houdt ze lekker warm in de winter en koel in de zomer.
Dons heeft een isolerende werking: het houdt de warmte vast en is tegelijkertijd bijzonder goed ademend. Daarnaast kan dons vocht zeer goed afvoeren, wat vooral belangrijk is terwijl je slaapt. Mensen verliezen namelijk tussen de 0,2 en 1 liter zweet gedurende de nacht. Donsdekens kunnen lichaamswarmte absorberen en behouden. Tegelijkertijd voert dons overmatige warmte en vocht weg van het lichaam, wat voor de perfecte slaaptemperatuur zorgt. Als je van wat zwaardere dekbedden houdt kun je ook kiezen voor een combinatie van dons en veertjes.
Eendendons
Eendendons en veertjes zijn wat kleiner dan die van ganzen. In de regel is grotere dons warmer. Dekbedden van eendendons houden de warmte beter vast en zijn lekker fluffy.
Omdat eendendons een natuurlijk product is is het niet helemaal geurloos. De geur kan echter snel worden geëlimineerd door het te wassen.
Ganzendons
Ganzendons is wat groter dan eendendons en is daarom warmer. Dekbedden van ganzendons zijn zeer licht en knus. De structuur van de donsclusters zorgt dat ze lucht vasthouden, waardoor ze zo goed isoleren.
Als dons nat wordt kleven de clusters samen, waardoor ze minder warmte en lucht kunnen opnemen. Om dit te voorkomen is het zeer belangrijk om je donzen dekbed op de juiste manier te wassen
Donzen dekbedden voor mensen met allergieën
Dekbedden en kussens van dons zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën. Als je allergisch bent voor huisstofmijt of huisdieren is een donzen dekbed geen probleem. Dit komt omdat een allergie voor huisstofmijten wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de mijten, niet door het dons.
Mijten hebben echter geen kans om in hoogwaardige donzen dekbedden te komen. Bovendien zorgt de goede vochtregulering van dons voor een ongunstige voedingsbodem voor mijten en bacteriën, waardoor ze zich niet kunnen vermeerderen.
Wollen dekens zijn ook ideaal als je een allergie hebt, het is ademend en voert vocht af. De vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen van wol zijn zelfs superieur aan die van dons.
Hoe vaak moet je je donzen dekbed wassen?
Zoals gezegd kan dons gaan samenklonten als het vochtig is. Hierdoor is het niet alleen minder isolerend, maar ook minder zacht en luchtig. Daarnaast kunnen huisstofmijten worden aangetrokken door het vocht en zich in de vochtige dons gaan nestelen en vermeerderen. Daarom moet je je donzen dekbed regelmatig wassen.
Je moet je donzen dekbed minstens elke twee jaar wassen. Omdat er veel lichaamswarmte en zweet vrijkomt via je hoofd moet je je kussens wat vaker wassen, liefst elk jaar. Daarnaast moet je je beddengoed elke dag even opschudden en goed laten luchten. Dit helpt ook tegen nare geurtjes.
Hoe moet je je donzen dekbed wassen?
Kijk eerst eens in het wasetiket van je donsdeken. Let er ook op dat de trommel van je wasmachine groot genoeg is voor je dekbed. De meeste dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine, maar je moet ze niet samen met andere dingen wassen om beschadiging te voorkomen.
Een droger is essentieel bij het wassen van donzen dekbedden. Na het wassen moet de donsdeken gedroogd worden, bij voorkeur in een droger (om te voorkomen dat de dons weer samenkleeft).
In de regel kunnen donzen dekbedden in de wasmachine op 60 graden. Kies voor een fijn,- of wolwasprogramma. Gebruik in geen geval de optie voor hete was of kookwas, of een ander agressief wasprogramma. Gebruik ook geen wasverzachter, hierdoor kan de dons gaan samenkleven.
Zelfs krachtige wasmiddelen mogen niet worden gebruikt bij het wassen van het donzen dekbed. Krachtige wasmiddelen bevatten chemicaliën die eiwitten afbreken om vlekken uit textiel te verwijderen. Dons bestaat echter uit keratine, een soort eiwitvezel. Dit soort agressieve wasmiddelen kan het dons dus beschadigen. In plaats van een agressief wasmiddel kan je een mild wasmiddel speciaal voor wol of dons gebruiken.
Als je wat tennisballen in de wasmachine stopt wordt het dons nog losser.
Hoe moet je je donzen dekbed drogen?
Je kunt je donzen dekbed het beste niet aan de waslijn laten drogen. In vergelijking met andere materialen droogt dons erg langzaam omdat het zeer veel vocht kan vasthouden, hierdoor ontstaat een risico op bacteriën en schimmelvorming.
Donzen dekbedden en kussens kun je het beste in de droger doen op 30 graden. Kies voor 3 of 4 droogcyclussen van 20 minuten zodat het dons goed loskomt.
Hier zijn alle wastips voor donzen dekbedden:
- Lees eerst het etiket
- Was donzen dekbedden niet met andere stoffen
- Was dons op 60 graden op een programma voor wol of fijne was
- Gebruik nooit een programma voor hete of kookwas
- Gebruik geen agressief wasmiddel of wasverzachter
- Gebruik liefst een wasmiddel voor de fijne was of dons
- Droog je donzen dekbed en kussen in de droger op 30 graden
- Doe tennisballen in de wastrommel zodat het extra los wordt
Kies de juiste dons
Veel mensen maken zich zorgen om dierenwelzijn als ze donzen dekbedden of kussens van dons kopen. Veel veren in de donsindustrie worden verkregen door levende dieren te plukken. Volgens Stiftung Warentest, een Duitse testorganisatie, geven veel leveranciers niet aan waar hun dons vandaan komt. Met dergelijke producten kan wreedheid tegen dieren en levend plukken dus niet worden uitgesloten.
Dus als je een donsproduct koopt, let dan op de herkomst van het dons. Bovendien krijgen producten van fabrikanten die zowel het levend plukken als het gedwongen voeren verbieden een Global Traceable Down Standard (TDS) of een Responsible Down Standard (RDS) keurmerk.
Global Traceable Down Standard
De Global Traceable Down Standard is een van de strengste standaarden voor dierenwelzijn in de donsindustrie. Het is opgezet door de Amerikaanse non-profit organisatie NSF International en is het resultaat van de samenwerking tussen brancheorganisaties en dierenwelzijnsorganisaties. Tijdens de inspectie wordt niet alleen de tijd tussen de fokkerij en de slacht gecontroleerd, maar ook de leefomstandigheden van de ouderdieren.
Responsible Down Standard
De Responsible Down Standard schrijft minimumeisen voor die bindend zijn voor de extractie van dons en verwijst naar de ethisch correcte herkomst van het dons. Deze norm is vrijwillig en wereldwijd geldig. Een wet die fabrikanten dwingt hun producten te laten certificeren bestaat op dit moment niet.
Volgens de richtlijnen van RDS is het plukken van levende dieren en dwangvoederen verboden. Het welzijn van de dieren wordt in de gaten gehouden van het moment dat ze uit hun ei komen tot het moment van slachten.
DownPass
DownPass is een keurmerk speciaal voor donzen dekens en kussens. Dons en veren die gebruikt worden als vulmateriaal in de textielbranche worden ethisch geproduceerd en voldoen aan de zero-tolerance standaard die zeer streng en regelmatig gecontroleerd wordt.
Producten die een DownPass keurmerk gekregen hebben kunnen zelfs gevolgd worden met een individueel testgetal. Dit getal bestaat uit een letter en 8 cijfers. Het auditproces omvat ook aangekondigde en onaangekondigde inspectiebezoeken aan de respectieve eenden- en ganzenfokkerijen.
Alle Zizzz’s DownPass producten hebben het DownPass keurmerk.