Een dekbed is belangrijk om meer redenen dan je misschien denkt. Veel mensen denken dat een goed bed, een comfortabel matras en een zacht kussen alles is wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Vergeet hierbij echter niet de rol van je dekbed, dit heeft namelijk ook veel invloed op je slaap.
In deze blogpost beantwoorden we de volgende vragen: “Welk dekbed past bij mij?”, “Welk dekbed moet ik kopen?” en “Welk dekbed is geschikt voor in de winter?”. We geven je een overzicht van de verschillende soorten dekbedden en leggen hun functies uit. We hopen dat dit je helpt om jouw perfecte dekbed te vinden.
Wat is het doel van een dekbed?
Zoals gezegd speelt een dekbed een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele slaapomgeving. De belangrijkste functie is om een balans te scheppen tussen je lichaamstemperatuur en de temperatuur van je slaapkamer. Als je onder een te dikke deken slaapt kan het te warm worden, waardoor je het heet krijgt en gaat zweten.
Als je deken daarentegen teveel lichaamswarmte laat ontsnappen kunnen we het al snel koud krijgen. Het juiste dekbed biedt je daarom een optimaal microklimaat en voorkomt dat we bezweet, klam, of koud wakker worden.
Een dekbed heeft echter nog een belangrijke taak: het reguleert het vocht dat zich onder de deken kan ophopen. Een goed dekbedovertrek kan vocht van het lichaam vrijlaten naar de buitenkant, voor een droge slaapomgeving en een comfortabelere nachtrust. Als je vaak bezweet wakker wordt moet je overwegen om een ander dekbed te gaan gebruiken.
Welk dekbed is het beste voor mij?
Dat ligt helemaal aan jou, iedereen heeft namelijk andere voorkeuren. Het antwoord op de vraag wordt niet alleen beïnvloed door je persoonlijke voorkeuren, maar ook door je geslacht, leeftijd en de temperatuur van je slaapkamer.
Oudere mensen hebben het bijvoorbeeld sneller koud dan jongeren, en mannen krijgen het sneller warm dan vrouwen. Als je overweegt om onder een ander dekbed te gaan slapen moet je jezelf de volgende vragen stellen:
- Hoe dik en zwaar mag het dekbed zijn?
- Hoe groot moet de deken zijn?
- Welk materiaal past het beste bij mij?
- Heb ik het vaak koud in bed of zweet ik vaker?
Daarnaast moet je het dekbed aanpassen aan het seizoen. Natuurlijk hebben we in de zomer een dunnere deken nodig dan in de winter. Je kunt ook je beddengoed veranderen afhankelijk van het weer. Er zijn verschillende soorten zomer,- en winterbeddengoed die passen bij jou en de tijd van het jaar.
Welk dekbed moet ik gebruiken in de zomer?
In de zomer hoeven we het niet extra warm te hebben, dus een ademend dekbedovertrek is de beste keuze zodra de temperaturen beginnen te stijgen. Een zomerdekbed hoeft niet zoveel warmte vast te houden en het moet ook vocht kunnen afvoeren, omdat we in de zomer natuurlijk meer zweten.
Een zomerdekbed van natuurlijke materialen is de beste keuze. Synthetische materialen, zoals polyester, zijn niet zo ademend als natuurlijke materialen. Hierdoor kan de warmte en zweet die je lichaam vrijlaat zich niet alleen opbouwen onder je dekbed, maar het blijft daar ook. Stoffen van natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen, zijn een goede keuze omdat ze ademend zijn en prettig aanvoelen op de huid, zodat je er heerlijk onder kunt slapen.
Dekbedden van kamelenhaar of zijde kunnen ook goede keuzes zijn voor de zomer. Dit geldt over het algemeen voor stoffen met een glad oppervlak, omdat deze een verkoelend effect hebben op de huid. Tenslotte moet je ervoor zorgen dat de stoffen in de wasmachine kunnen, omdat we in de zomer ons bed vaker moeten verschonen dan in de winter.
Welk dekbed moet ik gebruiken in de winter?
Het spreekt voor zich dat de temperatuur in onze slaapkamer lager is in de winter dan in de zomer. Om te besparen op stookkosten is een dekbed met een hogere warmteklasse een goede investering. Deze warmteklasse geeft aan hoe dik het dekbed is, en hoe goed het warmte vasthoudt en isoleert.
Wat betekenen de verschillende warmteklasses?
Warmteklasse 1 - zeer licht
Dekbedden of dekens met warmteklasse 1 zijn ideaal voor mensen die ‘s nachts weinig warmte nodig hebben. Deze dekbedden zijn lekker luchtig en bieden nauwelijks warmte.
Warmteklasse 2 - licht
Dekens met warmteklasse 2 zijn ook vrij licht en niet zo warm. Dit is een goede keuze voor de zomer en voor tussendoor.
Warmteklasse 3 - medium
Dekbedden met warmteklasse 3 zijn vrij warm. Mensen die het snel koud krijgen kunnen dit gebruiken als zomerdekbed. Alle andere mensen kunnen ze gebruiken in het voor,- en najaar.
Warmteklasse 4 - warm
Dekens met warmteklasse 4 zijn geschikt voor de winter voor mensen die het niet zo snel koud of warm hebben. Deze dekbedden houden de warmte goed vast en houden je lichaamstemperatuur in balans.
Warmteklasse 5 - zeer warm
Dekbedden met warmteklasse 5 zijn zeer warm. Ze zijn perfect voor mensen die het in de winter snel koud krijgen. Daarnaast zijn ze erg geschikt voor mensen die graag met een raam open slapen, zelfs als het buiten vriest.
Meestal zijn winterdekbedden gevuld met eenden,- of ganzendons of veertjes, omdat dat de beste isolatie is die de natuur te bieden heeft. Het grootste verschil tussen dons en veertjes is dat dons geen steeltjes heeft en wat luchtiger is.
Dankzij de clusterachtige structuur waardoor de warmte goed vastgehouden kan worden is dons de beste isolator van de twee. Er zijn veel alternatieven voor dons en veertjes, zoals kamelenhaar, yakhaar, kasjmier en scheerwol. Dekbedden van eiderdons bieden uitstekende isolatie, daarom zijn ze duurder.
4-seizoenen dekbedden
Vier-seizoenen dekbedden die je zowel in de winter als in de zomer kunt gebruiken, zijn een alternatief voor dekbedden die specifiek voor de zomer of de winter zijn gemaakt.
Onze comforter van schapenwol is een 4-seizoenen dekbed, je kunt hem het hele jaar gebruiken. Het is warm genoeg voor in de winter en koel genoeg voor in de zomer. Hete zomernachten zijn hier natuurlijk een uitzondering op, je kunt dan ook zonder deken slapen.
Welke vulling is het beste?
De vulling speelt ook een belangrijke rol bij het beantwoorden van de vraag “Welk dekbed past het best bij mij?” en “Welk dekbed moet ik kopen”. Je kunt deze vraag makkelijker beantwoorden door alle soorten vulling op te delen in natuurlijk en synthetisch materiaal. Zoals gezegd zijn eenden,- en ganzendons de meest gebruikte natuurlijke vullingen voor een dekbed, vooral als het gaat om winterdekbedden.
Als je van wol houdt kun je ook nog kiezen uit wollen dekbedden, zoals scheerwol, kasjmier of merinowol, maar kies dan wel voor een katoenen omhulsel. Doordat ze fantastisch isoleren zijn kasjmier en merinowol wat duurder.
Dekbedden gevuld met zijde, lyocell en kamelenhaar worden ook steeds populairder. Lyocell is gemaakt van cellulose, het is perfect voor mensen met allergieën. Natuurlijk zijn synthetisch stoffen, zoals polyester, de goedkoopste optie. Polyester houdt de warmte goed vast, maar heeft als nadeel dat het absoluut niet ademend is.
Natuurlijke dekbedden van Zizzz
Bij Zizzz hebben we de beste dekbedden gemaakt van natuurlijke materialen. Onze dekbedden worden uitsluitend in Europa gemaakt om de transportafstanden zo kort mogelijk te houden.
Welke soorten dekbedden hebben we? Bij ons kun je kiezen uit dekbedden van schapenwol en dekbedden van Europese dons. Onze schapenwol komt rechtstreeks uit de Zwitserse Alpen. Het dons in onze donzen dekbedden is voorzien van het Downpass keurmerk, wat betekent dat de dieren niet levend geplukt of gedwangvoederd worden.