
We kennen het gevoel allemaal: als het buiten koud en druilerig is voelen we ons vaak ook een beetje lusteloos en lethargisch. Maar troost je met het feit dat gevoelens van vermoeidheid in de winter geenszins een uniek verschijnsel zijn; wintermoeheid en het extremere neefje ervan, de seizoensgebonden winterdepressie, zijn gedocumenteerde aandoeningen waar veel mensen last van hebben
In deze blogpost duiken we in deze materie en leggen we uit wanneer de wintermoeheid begint en of het normaal is om in de winter meer te slapen. We geven je ook wat tips over hoe je je humeur kunt verbeteren in de winter en hoe je de perfecte slaapomgeving creëert voor de koudste maanden van het jaar.
Wanneer begint wintermoeheid?
Er is geen exacte datum waarop de wintermoeheid begint, iedereen reageert anders op weersveranderingen. Natuurlijk is vermoeidheid als de seizoenen veranderen niet vreemd, voorals als we de klok terugzetten van zomer,- naar wintertijd en het weer vroeger donker is.
Hoewel we het wintermoeheid noemen zijn de symptomen vaak al eerder merkbaar. In de herfst gapen we al meer en voelen we ons slaperig overdag, zelfs al heb je de afgelopen nacht voldoende geslapen.
Wat veroorzaakt wintermoeheid?
Ons lichaam scheidt het hormoon melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, uit, zodat we ‘s nachts beter in slaap kunnen vallen. Het hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van ons natuurlijke bioritme en wordt vaak gebruikt om slaapstoornissen te behandelen.
Om te begrijpen waarom we vaker moe zijn in de winter moeten we weten hoe melatonine werkt. Ons lichaam geeft melatonine vrij als het donker wordt, dit stopt bijna volledig gedurende de dag. De productie ervan wordt op gang gebracht door licht en kan zelfs worden beïnvloed door het kunstlicht dat door elektronische apparaten wordt uitgestraald.
Welk effect heeft melatonine op ons lichaam?
Als de dagen in de winter korter worden, begint ons lichaam meer melatonine te produceren, soms de hele dag door. Dit kan leiden tot een verandering in ons slaapritme en zorgt ervoor dat we ons sneller moe voelen.
Vermoeidheid is echter niet het enige teken. We voelen ons ook lusteloos en hebben moeite om ons lang te concentreren. De verhoogde afgifte van het hormoon kan zelfs een negatieve invloed hebben op onze stemming, waardoor we sneller geïrriteerd raken dan gewoonlijk.
Tips om je minder moe te voelen in de winter
Hoewel we de productie van melatonine in ons lichaam niet zelf in de hand hebben, zijn er toch enkele tips die we kunnen gebruiken om deze gevoelens van wintermoeheid tegen te gaan. Probeer ze eens uit en maak de volgende activiteiten deel van je routine:
1. Begin de dag met een wisseldouche
Om de dag goed te beginnen kun je meteen als je wakker wordt onder een afwisselend warme en koude douche gaan staan. Het verschil in temperatuur zorgt ervoor dat je huid de doorbloeding stimuleert. Tegelijkertijd verstrekt het je immuunsysteem. Je kunt ook alleen je gezicht en bovenlichaam wassen met koud water.
2. Eet gezond en zorg dat je genoeg water drinkt
Als je gedehydrateerd raakt dipt je energieniveau. Zelfs in de winter zweten we, als je onvoldoende vocht binnenkrijgt raak je eerder vermoeid en krijg je misschien wel hoofdpijn. Thee, spa rood of gewoon water zijn het beste. Hoewel drankjes met cafeïne voor een korte opleving kunnen zorgen verliezen ze hun effect na een tijdje waardoor je nog slaperiger wordt.
Een gezond eetpatroon is natuurlijk het hele jaar door belangrijk, maar vooral als je last hebt van een winterdip is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Citrus is ideaal om je immuunsysteem te versterken en het maakt ons fitter.
3. Zorg voor voldoende vitamine D tegen wintermoeheid en voor meer energie
Ons lichaam krijgt normaal gesproken voldoende vitamine D binnen door de zon waardoor je batterij weer opgeladen wordt. Doordat je in de winter minder wordt blootgesteld aan de zon wordt je eerder moe en sloom. Je kunt je vitamine D uit vitaminesupplementen halen of uit je voeding. Zalm, lever, kaas en eieren zijn allemaal een goede bron van vitamine D.
4. Doe een middagdutje
Of een middagdutje wel of niet gezond is blijft altijd een discussiepunt. Voor de meeste mensen geeft een dutje van 20 tot 30 minuten het lichaam de rust die het nodig heeft. Als we langer slapen komt ons lichaam in de diepe slaapfase, waardoor we ons suf en slaperig voelen als deze wordt onderbroken.
Probeer als het kan je dutje niet te laat op de dag te doen, omdat je dan ‘s nachts minder goed kunt slapen. De meeste mensen hebben een middagdip tussen 12 en 2, wat het perfecte moment is voor een kort dutje om wintermoeheid te bestrijden.
5. Zorg voor wat lichaamsbeweging in de buitenlucht
Of je nu een wandeling maakt of iets intensiever sport: bewegen in de buitenlucht is goed voor je lichaam. Zuurstof is belangrijk voor een gezonde werking van je hersenen, en het zuurstofgehalte is binnen veel lager dan buiten. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat onze hartslag omhoog gaat en we ons wakker voelen, je voelt je ook bewezen scherper. Als je geen tijd hebt om te sporten in het park kun je ook gewoon wat trappen oplopen of iets vergelijkbaars doen.
Hoe maak ik mijn slaapkamer klaar voor de winter met Zizzz producten?
Voor een goede nachtrust is een optimale slaapomgeving belangrijk. In de winter zijn dekbedden met dons of schapenwol prettig om je warm te houden, omdat ze ook ademend zijn. Daarom hebben we bij Zizzz dekbedden en kussens gemaakt met deze twee soorten vulling.
We hebben donzen dekbedden die gemaakt zijn in Zwitserland en Duitsland. Onze dons wordt ethisch verkregen in Europa en is voorzien van het DownPass-keurmerk. Als je de voorkeur geeft aan een wollen dekbed, kun je kijken naar onze ademende dekbedden van Swisswool. Swisswool is een gepatenteerd vulmateriaal van zuivere scheerwol van onze blije schapen in de Zwitserse Alpen, versterkt met maisvezels zodat het gewoon in de wasmachine kan. Onze Swisswool dekbedden worden hier in Zwitserland gemaakt voor een comfortabele nachtrust in elk seizoen. Zowel onze wollen als onze donzen dekbedden zijn bekleed met zacht biologisch katoen.
Conclusie
In de winter zijn we wat eerder moe of lusteloos. De oorzaak van wintermoeheid is het hogere niveau van het slaaphormoon melatonine door de donkere dagen en het tekort aan vitamine D. Met voldoende beweging, frisse lucht, vitamine D, een gezond eetpatroon en af en toe een wisseldouche voel je je al snel minder lusteloos en energieker.